Gå till innehåll

Tankar efter Fiskens Dag.

Det årliga arrangemanget Fiskens Dag samlade många människor vid vår bygdegård. I Kalix kommun, och även i grannkommunerna, pågick en hel massa intressanta tillställningar och vi kunde inte vara säkra på att vårt program skulle locka lyssnare. Vår vackra miljö, det strålande vädret och förstås våra "artister" lockade till sig en stor publik.
Seppo och Maria underhöll med sång och småprat, vilket var uppskattat.
Margareta Danielsson berättade om sina tankar inför uppdraget att skapa ett lapptäcke med anknytning till byn. Det skulle vara högsta vinst i föreningens sommarlotteri. Hon designade och sydde täcket Mitt Storön som verkligen tilltalade lottköparna.
Marie Kvarnström och Joakim Boström redogjorde för en studie som de tillsammans skrivit. Den innehåller en hel del intressanta fakta om bl.a. fisket i våra kustbyar. Föreningen Kustringen har, med hjälp av ortens fiskare, gjort ett omfattande arbete med att kartlägga var, när, hur de olika fiskarterna kan fångas. Men man har även tittat på var havsöringen har sina lekplatser och man menar att det s.k. tremetersförbudet för nätfångst, som kommit till för att skydda den utrotningshotade öringen, kan läggas just på dessa lekplatser och i annat vattenområde skulle nätfångst kunna tillåtas. De diskuterade den ökande sälstammens betydelse för allt slags fiske vid vår kust. Deras budskap till makthavare var, att dessa skall ta vara på den lokala, traditionella kunskap som finns, innan ett generellt förbud läggs. Studien ingår i ett arbete som omfattar hela Norden och SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet - valde vårt kustområde i sin studie.
TV-profilen Karl-Gösta Bergström berättade om sin uppväxt i grannbyn Ryssbält och tog sedan åhörarna med på en resa över världen. Detta med berättelser och klipp ur inslag, vilka sänts i Rapport. Hans framförande var mycket engagerande och ett hundratal lyssnare, allt vad den gamla skolsalen rymde, var mycket nöjda när de lämnade lokalen. Många - gamla klasskamrater,forna elever från K-G:s tid som högstadielärare och f.d. journalistkollegor stannade till för att byta några ord med honom.
Bygdegårdsföreningen serverade smörgåsar och kaffe med hembakat bröd. Barnen kunde för en tia meta i fiskdammen och den djärve kunde gissa vikten på en lax, vars skelett hängde uppe. Fisken vägde 10,74 kg och den som vann med en miss på sex hundradelar var: den mångårige fiskaren Börje Lindblom.
Arrangörerna kunde nöjda städa undan allt som "dragits fram" ur skåp och förråd och tacka varandra för ett gott jobb.
Tänk vad en liten by kan åstadkomma med hjälp av frivilliga som ställer upp!
Stort tack även till dig som besökte oss.

anna-märta henriksson/ordf i Bygdegårdsföreningen

 

Bresökare vid bygdegården
Musikunderhållning
KG Bergström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *